V lidovém léčitelství je rozmarýn využiván jako antioxidant. Více
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Má typické listy jehličkovitého vzhledu. Obsahuje silice (např. cineol, kafr, limonen), flavinoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.) diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny a další látky.
V lidovém léčitelství je rozmarýn využiván jako antioxidant.
POZOR: Je nevhodný v těhotenství a pro ženy, které chtějí otěhotnět. Dále ho neužívejte při vysokém tlaku a epilepsii! Jakékoliv překročení doporučených dávek může být nebezpečené. Před užíváním se vždy poraďte se svým lékařem.
Doporučená teplota vaporizace je 190°C. U 150°C už lze z vaporizéru cítit chuť bylinky.
Teplota 190 °C je pro vaporizaci ideální. Chuť je velmi aromatická a nezaměnitelná. Nad 190°C už je výpar příliš ostrý, hořký, není dobrý, nutí ke kašli apod.
Rozmarýn je potřeba důkladně nadrtit. Doporučujeme rozmarýn pomlýt v mlýnku na kávu, rozdrtit v hmoždíři apod. Chuť je rozeznatelná, ale není tak intenzivní v případě nepodrcené směsi. Ve stolních vaporizérech (testováno v Plenty) s dostatečným prouděním vzduchu není potřeba rozmarýn nijak zvlášt drtit.
Kromě vaporizace můžete z rozmarýnu uvařit čaj, nebo ho použít v kuchyni jako koření.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/