Chmel (Humulus) je rod rostlin z čeledi konopovité (Cannabidaceae). Je to blízký příbuzný známého konopí. Obsahuje pryskyřice (alfa hořké kyseliny – humulon a beta hořké kyseliny lupulon), které ovlivňují chuť a vůni piva, kam se chmel přidává. Dalšími významnými látkami jsou silice a terpenoidy, které mají konzervační účinky, dále např. flavonoidy, hořčiny, třísloviny, vosky, fytosteroly, cholin.
V lidovém léčitelství se používá pro relaxaci a dobrý spánek a také jako antioxidant.
POZOR: Jakékoliv překročení doporučených dávek může být nebezpečené. Před užíváním se poraďte se svým lékařem.
Doporučená teplota vaporizace 150°C. Chmel je potřeba nadrtit.
Chuť výparu je výborná, ale s vyššími teplotami hořkne.
Kromě vaporizace si můžete uvařit např. chmelový čaj nebo pivo:-) Dá se použít i jako přísada do koupele nebo koření do jídla.
Zdroj: http://www.zahradaapriroda.cz