Aloisie trojlistá je nápomocnou při odvodňování organismu a má blahodárný vliv na spánek, podporuje relaxaci. Více
Aloisie trojlistá (Aloysia triphylla) neboli aloisie citrónová je vytrvalá bylina dorůstající až 150 cm. Domovinou jí je Jižní Amerika, odkud se v 17. století dostala až do Evropy. Oblíbená je pro své příjemné citrónové aroma, za které vděčí obsaženým rostlinným silicím.
Fytoterapeuticky využitelnou částí rostliny je nať. Aloisie trojlistá je nápomocnou při odvodňování organismu a má blahodárný vliv na spánek, podporuje relaxaci. Listy i nať je možno užívat formou čaje, nebo je vaporizovat, buď samostatně nebo ve směsích s jinými bylinami. Teplotu doporučujeme kolem 170 stupňů Celsia. Ale v závislosti na vaporizéru nebo použité směsi může být i vyšší či nižší.
Chuť výparu je při nižších teplotách lehce ovocná osvěžující, při vyších nad 170 °C trošku hořkne.
Tradiční užití: Jednu čajovou lžičku sušené nati přelijeme 250 ml horké vody a pod pokličkou necháme 10 min. louhovat. Takto připravený čaj užíváme až 3× denně. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Sušená nať je vhodná i jako dochucující přísada do jiných, bylinných čajů.
Fytoterapeuticky využitelnou částí rostliny je nať. Aloisie trojlistá je nápomocnou při odvodňování organismu a má blahodárný vliv na spánek, podporuje relaxaci. Listy i nať je možno užívat formou čaje, nebo je vaporizovat, buď samostatně nebo ve směsích s jinými bylinami. Teplotu doporučujeme kolem 170 stupňů Celsia. Ale v závislosti na vaporizéru nebo použité směsi může být i vyšší či nižší.
Chuť výparu je při nižších teplotách lehce ovocná osvěžující, při vyších nad 170 °C trošku hořkne.
Tradiční užití: Jednu čajovou lžičku sušené nati přelijeme 250 ml horké vody a pod pokličkou necháme 10 min. louhovat. Takto připravený čaj užíváme až 3× denně. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Sušená nať je vhodná i jako dochucující přísada do jiných, bylinných čajů.