Vaporizace Muňa Muňa

Jméno této rostlinky už pravděpodobně nikdy nezapomenete. Přes svůj rozkošný název dorůstá muňa muňa až 2 metrů a tento keř lze najít ve vysokohorských oblastech nad 3 000 metrů nad mořem a to v pásu od Venezuely až po Argentinu. V našich podmínkách rostlinu bohužel nevypěstujeme, ale protože zvěsti o jejích "super schopnostech" se rozšířily po celém světě, můžeme si nasušenou bylinu snadno koupit.

Ač je muňa muňa zatím nepříliš známou rostlinou, není se čeho bát. Chuťově překvapí a to velmi pozitivně! Do vaporizéru bylinku podrtíme, teplotu si upravíme podle typu vaporizéru a množství vaporizované směsi - napoprvé nic nezkazíte 180°C.  Již při prvním potáhnutí vám její chuť může připomenout mátu - je to ale jiná máta, je jemnější, více vzdušná a lehce mentolová. V pozadí té svěžesti je cítit mírná kořenitost.

A jaké že jsou to "super schopnosti" této rostlinky? Muňa muňa  pomáhá při zánětech vedlejších nosních dutin, při infekcích a zánětech dýchacích cest a při kašli - podporuje správnou fuknci dýchacích cest tím, že napomáhá uvolnit ucpané dutiny a podpoří snazší vykašlávání.  Zároveň umí snížit zvýšenou teplotu. Pokud se sejde víc trablů najednou, muňa muňa pozitivně ovlivní i je  - blahodárně působí na trávicí soustavu při průjmu či nadýmaní. V neposlední řadě je bylinka používaná i jako analgetikum zejména u bolestí kloubů a bolestivé menstruace. V Jižní Americe je muňa muňa dokonce považována za přírodní antibiotikum.

Z důvodu opatrnosti se nedoporučuje ji podávat v jakékoli formě dětem do 3 let, kojícím a těhotným ženám a diabetikům.


Tip: Muňa muňa si chuťově výborně rozumí s konopím - do vaporizéru plníme klidně půl na půl a dostame tak pěkně viditelnou páru

Zázvor k vaporizaci

Světle béžový oddenek rostlinky zázvoru dobyl celý svět. Původem je zázvor z Číny, která je spolu s Indií jeho největším pěstitelem. Sice asi Čínu netrumfneme, ale zázvor si můžeme vypěstovat i sami! Stalo se vám už, že vám zázvor vyklíčil? Tak to je přesně ono. Oddenek se zahrne hlínou v květináči a pak už se jen - poměrně dlouho - čeká, než je zázvor připraven ke sklizni. Trvá to necelý rok.

Zázvor lze využit v kuchyni, protože jídlům dodává specifickou ostrost; v našich končinách si ho nejčastěji dopřáváme ve formě čaje. Pokud se ale snažíte vyležet nějaký ten "moribundus", je pravděpodobné, že popíjení čajů už vám leze i ušima - a proto tu je vaporizér, ve kterém zázvor lze ochutnat zase trochu jinak. 

Do vaporizéru plníme sušený zázvor - ten si buď usušíme sami, nebo koupíme. Obyčejně se prodává mezi sušenými bylinkami na čaj. Takto koupený zázvor bývá nasekaný na opravdu malé kousky, proto s ním není už žádná práce. V případě, že jsme natrefili na kousky větší, je dobré je trochu nastříhat, podrtit - jednoduše zmenšit. Teplotu na vaporizéru si zkuste nejprve nastavit na 160°C. Pokud to nebude mít ty správné grády, klidně přidejte – při vyšší teplotě získáme lepší páru.

Zázvor užívaný z vaporizéru nabídne spíše sušší citronovou svěžest, v pozadí je cítit typická štiplavost. Právě jeho štiplavost mírní bolesti v krku. Zázvor působí protizánětlivě a má silné antibakteriální účinky, prohřívá organismus a napomáhá uvolnění dýchacích cest. Uleví od bolesti hlavy, která bývá s různými virózami často spojená. 
U zázvoru je třeba dát si pozor na dávkování, protože ve vyšších dávkách může způsobit žaludeční potíže či pálení žáhy. Doporučená denní dávka je přibližně 4 g. A jak už to tak bývá, se zázvorem opatrně v těhotenství a při diabetu.

Mateřídouška k vaporizaci

A konečně také něco z našich luhů a hájů. Mateřídouška je bylinka, která asi nikoho z nás neminula formou čaje ze sušených či čerstvě natrhaných lístků a květů. Krom toho, že si s trochou melancholie zavzpomínáme na dětství, mateřídouška nám pomůže vyhrabat se z projevů nachlazení. A jak si bylinku obstarat? Pokud se přes léto ocitnete v přírodě, prozkoumejte slunné stráně a paseky, může tam na vás čekat jemně fialový porost. Sbíráme květy i lístky, dřevnaté části se nesbírají. Protože mateřídouška patří mezi ohrožené druhy, nelze doporučit sbírání ve větším množství - můžeme si ale vypěstovat na zahradě vlastní rostlinku ze semínek. Druhou, o něco méně romantickou možností, je si sušenou mateřídoušku koupit.

Do vaporizéru si mateřídoušku podrtíme najemno, abychom z bylinky vytěžili co nejvíce. Pro začátek je lepší nastavit nižší teplotu kolem 150°C a poté korigovat dle typu vaporizéru a množství sušiny až k 195°C. Mateřídouška chutná z vaporizéru přesně tak, jak by měla - jemně nasládlá, kořenitá, aromatická - jako když si čichnete k silnému mateřídouškovému čaji. Stejně jako muňa muňa chutná dobře namíchaná s konopím.

Mateřídouška především zklidňuje dráždivý kašel, rozpouští hleny a usnadňuje tak jejich vykašlávání, napomáhá při zánětech dutin či zánětu průdušek a posiluje imunitní systém. Zároveň má výrazné uklidňující účinky, což se při delším marodění hodí - klidní mysl a zabíjí nespavost. Místnost provoněná mateřídouškou je ideální místem pro spánek.
Tip pro fajnšmekry: Bratříčkem mateřídoušky je tymián. Tymián má obdobné účinky jako mateřídouška - pomůže při kašli, zánětech, bolestech v krku a mnoha dalších potížích. Zkuste si vaporizér naplnit i sušeným tymiánem, třeba vás jeho chuť bude bavit.

Užívání bylinek pomocí vaporizéru je tak trochu zpestření klasického čajíčkování v zimním období. Pro ty, kteří čaji neholdují, to může být ideální způsob, jak využít účinky rostlin. Přestože všichni pevně věříme, že se nám nemoci obloukem vyhnou, zima bude ještě dlouhá - buďme proto všichni připraveni bojovat s útrapami!

Autor: Veronika Moracová (manželka našeho VaporGuru)

Článek vyšel v Magazínu Konopí