Vaporizace maté (cesmína paraguajská)

Jak už název napovídá, cesmína má svůj původ v Jižní Americe. Je neskutečně slavná – nápoj zvaný maté, vyráběný z lístků cesmíny paraguajské, se těší nesmírné oblibě a jeho popíjení se rozšířilo do celého světa. V naší kotlině nemá tu správnou tradici, ale alespoň máme stále co objevovat.
V přirozených podmínkách je cesmína stálezelený strom, který může vyrůst až do úctyhodných dvaceti metrů. Z tohoto stromu či keříku – záleží na stáří rostliny – se sklízí lístky. Pro sklizeň se udržují stromky spíše menší, aby sběr lístků nebyl horolezeckou disciplínou. Lístky cesmíny jsou nabité nejrůznějšími látkami a vitaminy, jako vitaminem A, vitaminy skupiny B, C; minerály, jako je například hořčík či vápník, a i nějakým tím kofeinem.
V lidském organismu má neopomenutelný vliv na naši tělesnou hmotnost. Látky obsažené v lístkách cesmíny zajistí nastartování metabolismu a rychlejší spalování kalorií. Současně s tím trochu zkrotí náš apetit a potlačí nezvladatelnou chuť k (někdy neustálému) pojídání. Aby zbyla síla i na fyzickou aktivitu, rozuměj – cvičení – cesmína má i výrazné stimulační účinky. Nabije energií, zažene únavu a to nejen fyzickou – i po psychické stránce by nás měla povzbudit a dodat síly na další dny. Logicky z toho vychází, že zajistí i dostatečnou pozornost a schopnost koncentrace. Zajímavé je, že i přes tyto povzbudivé účinky může podpořit zdravý spánek, ale to za podmínky, že se vyhneme její konzumaci zhruba 5 – 6 hodin před spánkem. Jde tu o správné načasování!
Bylinka se dá pořídit sušená a její konzistence je akorát vhodná do vaporizéru, nicméně jemnější podrcení nebude na škodu. Při 175 °C je její chuť mírně nasládla a jemná, při vyšších teplotách okolo 190 °C je intenzivnější se suchými tóny. Páru téměř netvoří a její vaporizace může tedy být intimní záležitostí. 

Vaporizace zeleného čaje

Lístky čajovníku čínského svůj boom u nás už zažily. Ve jménu štíhlých těl se blesku rychle šířily informace o povzbuzujících účincích zeleného čaje na metabolismus. Dobrá zpráva je, že ty informace nebyly lživé!
Čajovník čínský se pěstuje ve východní části světa – v Číně a jejích okolních zemích. Čajovník má také dispozici dorůstat spousty metrů, ale pro sklizeň se udržuje ve velikosti nižších keřů. Z těchto keříků se sklízejí a dále zpracovávají krásně zelené lístky. Jak černý, tak zelený a i ostatní druhy čajů pocházejí právě z této jedné rostliny – čím se liší, to je stupeň fermentace. Zelený čaj není fermentován vůbec a jedná se tedy o nejvíce přirozenou formu čaje. Nicméně co se do kvality týče, jsou na trhu k nalezení produkty s obrovskými rozdíly.
Přepokládejme, že máme k dispozici velmi dobrý a i kvalitní zelený čaj. Co od něj čekat? Mimo vynikající a osvěžující chuť, právě podporu metabolismu, která se projeví snadnějším hubnutím nabraných kil. Není to tak, že by po pár lístcích čaje zmizelo několik kil, ale podpůrná kúra je fajn. Zelený čaj nabudí i po psychické stránce – můžeme tak získat motivaci v započaté cestě a dotáhnout věci do konce. Zlepší koncentraci a studium čehokoli bude o zase něco snazší. Zelený čaj obsahuje bohaté spektrum antioxidantů, detoxikuje organismus a má také poměrně silné močopudné účinky. K dalším jeho účinkům se přidává i proti zánětlivost a antibakteriální účinek.
Zelený čaj mi ve vaporizéru nejvíce chutná při teplotě 185 °C – chuť je výrazně čajová, opravdu taková, jako když se nadechujete nad teplým šálkem teplého čaje. Při 190 °C bude chuť o něco štiplavější, ostřejší – dejme tomu jako šálek silného čaje. Během samotného aktu vaporizace je super si bylinný obsah alespoň jednou pročechrat, což zajistí rovnoměrné odpařování sušiny a její dobrou chuť po celou dobu vaporizace.

Vaporizace pomerančové kůry

Je libo něco fakt exotického? Co takový kříženec mandarinky a pomela například? Hořký, nebo také divoký pomeranč není „náš“ známý klasický pomeranč, ale pomeranč, který se nekonzumuje, protože to není chuťově právě lákavá záležitost. Nicméně! Lidstvo je vynalézavé a co se nesní, dá se využít i jinak. Například z okvětí tohoto stromu pochází silice neroli, používaná v kosmetice a z plodů se lisují oleje pro dochucení potravin či nápojů.
Pro vaporizační účely nás budou zajímat právě slupky plodů. Nasušené slupky oplodí voní krásně citrusově, doslova kysele. Koupit se dají v nahrubo nadrcené formě a většina kousků do vaporizéru sedne tak jak jsou, jiné je dobré trochu nalámat.
Hořký pomeranč patří mezi významné pomocníky v boji s nadváhou a pomalým metabolismem. Jeho „veřejným tajemstvím“ je látka syneferin, kterou plody tohoto pomerančovníku obsahují. Tato látka pomáhá zrychlit metabolismus lipidů a rychleji tak odbourávat naškudlené tuky. Hořký pomeranč detoxikuje celý organismus, podporuje trávení a napomůže i k efektivní relaxaci a spánku. Mezi jeho další pozitivní účinky patří i pomoc tělu při nachlazení a chřipkách jako podpůrný prostředek při léčbě. 
Hořký pomeranč ve vaporizéru je skutečná lahůdka. Začněte teplotou 175 °C – chuť je vyloženě šťavnatá, svěží a ovocná. Při vyšších teplotách kolem 190 °C se chuť zvýrazní a objeví se typická citrusová hořkost pomerančové kůry, která je ale velmi příjemná. U vyšší teploty se dočkáme také více páry. Kdo má rád citrusy a jejich vůni obecně, doporučuji přidat kousek této kůry ke konopí či tabáku. Budete příjemně překvapeni!

Věřím, že každá z těchto bylin přinese osvěžení do vašich vaporizérů a dodá motivaci i energii. Přeji hodně příjemných vaporizačních chvil.

Autor: Veronika Moravcová (manželka našeho VaporGuru :-))

Článek vyšel v Magazínu Konopí